מוזמנות ומוזמנים להתעדכן בפרסומים בכלי התקשורת השונים אודות המוזאון.
נרגשים להיות חלק מהשינוי:
כפר סבא מתעוררת לחיים
גן בוטני נסתר, מתחם אמנות בתוך בריכת מים, מרכז קיימות ומגוון קולינרי • העיר המנומנמת הופכת לפנינה ארצישראלית
פורסם ב: 02.12.2018 10:22 עודכן ב: 02.12.2018 17:20
בפאתי השכונה הירוקה בעיר כפר סבא מתחבא כבר 90 שנה גן בוטני פרטי, שהוקם בתחילת המאה ה־20. זהו אחד הסודות הגדולים של העיר: ריאה ירוקה נסתרת בלב אזור שהיה כולו פרדסים.
לגן הברון מנשה נודעת חשיבות היסטורית לעיר כפר סבא בפרט ולמדינה בכלל, בשל מגוון צמחייה יוצא דופן, הכולל עצים נדירים כמו אורן הצנובר, פיטולקה דו־ביתית וטקסודיון דו־טורי. במשך שנים לא ניתן היה לבקר בגן, ורק מעטים יכלו להיכנס אליו במסגרת סיורים של המוזיאון הארכיאולוגי העירוני. עתה, לאחר מגעים שנמשכו כשנתיים, סוכם להעביר את הגן מידי בעליו, משפחת אייזנברג, לידי עיריית כפר סבא ל־25 השנים הבאות. למנכ"ל העירייה, איתי צחר, יש תוכניות להפוך את המקום לאתר תיירות, ולא רק עבור תושבי העיר. לפי התכנון, יוקמו בגן בית קפה ושבילי הליכה, ויוכשר אזור לפיקניק, צמוד לגדר של הפארק העירוני הסמוך.הגן נמצא בפינה הצפון־מערבית של כפר סבא, מצפון לשכונת עלייה. שטחו 218 דונם, ועל גבעה במרכזו נטועים עצים בני כ־90 שנה, המצילים על מבנה נטוש שזועק לשיפוץ. שדרת ברושים מובילה אל הגן, שהיה שייך לברון פליקס דה מנשה, פעיל ציוני ומבכירי הקהילה היהודית במצרים. בגן שרידים של כר דשא גדול, גינת קקטוסים שידעה ימים יפים יותר, צמחייה טרופית וצומח ים־תיכוני. ליד הגדר נותרו כמה עצי אשכולית אדומה, שריד לפרדס שנעקר. עוד בגן פינות מסתור, מנהרת אבני דולומיט המהווה בית גידול לשרכים, וכן עצים ושיחים נדירים.
לאחר שרכש את השטח הזמין דה מנשה את חיים ומרים יפה לנהל ולטפח את הגן ולעבוד בפרדס הסמוך. משפחת יפה גידלה תרנגולות ועיזים וייצרה גבינות. חיים ומרים, הוריהם של האלוף אברהם יפה, אורי יפה, שאול יפה וחנה יפה תמיר, הפכו את הגן למקום מפגש מרכזי לשחקני תיאטרון, ובהם אהרן מסקין וחנה רובינא. גם שחקנית הקולנוע האיטלקייה סופיה לורן התארחה בגן, וצולם בו הסרט "הכלה וצייד הפרפרים" המבוסס על מחזהו של ניסים אלוני. נוסף על היותו פנינה בוטנית שימש הגן גם רקע לפעילות היסטורית: היה זה מקום מפגש של חברי השומר, הפלמ"ח וההגנה, ובמקום אף היו סליק ותחנת קשר שהוסוותה בשובך יונים.
מבצע סוף שנה על ברי המים תמי4
גן הברון מנשה // צילום: גור דותן
אתר נוסף בכפר סבא שזוכה לעדנה מחודשת הוא מתחם הבאר הראשונה, הסמוך לבניין החאן.בימים אלה נפתח האתר לקהל המבקרים ולפעילויות בתי הספר,וזאת באמצעות מוזיאון עירוני שמאגד את נושא ההיסטוריה העירונית ושימורה.הבאר מכוסה במעטה שקוף, ואפשר לדרוך עליו בזהירות ולחוש את 17 המטרים שיורדים לעומק, עד לקרקעית.
מבט אל הבאר הראשונה // צילום: באדיבות מוזיאון כפר סבא
21.5.18 19:00מאת: אריה אברמזון
טקס הסרת הלוט מעל הבאר הראשונה של כפר סבא, עם סיום עבודות השימור של הבאר, התקיים היום אחר הצהריים, כחלק מחגיגות 115 לעיר. עבודות השימור, שהחלו לפני כחצי שנה, הסתכמו בכמיליון וחצי שקלים, ושיפוץ הבאר, הנמצאת בסמוך לבניין החאן במתחם עיריית כפר סבא, נעשה בשיתוף המועצה לשימור אתרים היסטוריים, משפחת כבביה ממקסיקו ומפעל המים העירוני. בימים אלה אף נפתח האתר לקהל המבקרים ולפעילויות בתי הספר.
בטקס, שהתקיים במעמד מנכ"ל המועצה לשימור אתרים עמרי שלמון, ונציגי משפחת התורמים, אמר ראש העירייה צביקה צרפתי: "הבאר הראשונה של כפר סבא שזורה בסיפורה ההיסטורי של העיר, ועל כן קיימת חשיבות גדולה לשימורה. מבנים היסטוריים מעניקים צביון ייחודי לעיר, ומהווים מוקדים המושכים אליהם מבקרים רבים. אני מתרגש מאוד עם סיום עבודות השימור וטקס החניכה הרשמי, ומאמין כי חובה עלינו לזכור את עברנו וללמוד ממנו ערכי העבודה, היזמות והקדמה. אני מברך את ירדנה ויזנברג, מנהלת המוזיאון, שמובילה צעד חשוב זה".
הסרת הלוט מעל הבאר הראשונה של כפר סבא צילום עיריית כפר סבא
עד לחפירתה של הבאר הראשונה בכפר סבא נאלצו הפועלים להביא מים מבאר שמוקמה בסמוך לקבר בנימין או מכפר מל"ל. כדי להקימה שילם כל פועל ממייסדי העיר 76 פרנק שייעודם להוצאות ציבוריות. עומק הבאר הינו 17 מטרים, ולצידה הוקם מבנה החאן ששימש למגורי הפועלים. באמצע שנות ה-40 סגר ועד המושבה את הבאר ובשנים האחרונות, בעבודות להרחבת מזכירות העירייה, התגלתה הבאר ובתחתיתה סליק לנשק בימי המחתרות.
הבאר הראשונה בכפר סבא. צילום דניאל קפלן
מטרת פרויקט השימור המדובר, עליו אחראי האדריכל פרופ' אמנון בר אור, לחשוף את הבאר בתפארתה ולשחזרה כפי שפעלה בראשית המושבה, בשנת 1906. שימור הבאר כולל על פי העירייה החזרת עטרה ליושנה, כלומר: הורדת כל נדבכי הבנייה החדשים (טייח וחומרים נוספים), חיזוק המבנה המקורי, הכנסת חומרי שימור וחיזוק, פתיחת כל קוטר פי הבאר, התקנת תאורה ושילוט.
את האתר ההיסטורי עתידים כאמור לפקוד כל תלמידי בתי הספר, קבוצות גמלאים, משפחות וכלל הציבור. בימים אלה מפיק "מוזיאון כפר סבא" את ערכת הסיור, שכוללת: מידע ופעילות חווייתית להדרכת האתר, כרטיסיות ושלטי סיפור הבאר, תמונות ואת תכני הלמידה המתאימים.
מנהלת מוזיאון כפר סבא, ירדנה וייזנברג: "פרויקט שימור בית הבאר החלטה זו עשוי להוות השראה לבעלי נכסים של מבנים לשימור לקחת אף הם אחריות, ולקדם פרויקטים מעין אלה. מכלול מבנים לשימור מימיה הראשונים של המושבה שיעברו תהליך שימורי, יעניק לעיר עוגנים ערכיים, אורבניים, כלכליים ואף אסתטיים".