גן הברון מנשה, הינו גן היסטורי בליבה של חוות מטעים שנרכשה על-ידי הברון פליקס דה-מנשה, מראשי הקהילה היהודית באלכסנדריה בין שתי מלחמות העולם.
פרוייקט שימור גן הברון מנשה נעשה בשיתוף הקהילה ופרוייקט אימוץ אתר על ידי בית הספר על שם ש"י עגנון, הבי"ס הדמוקרטי וחטיבת אלון, במסגרתו תלמידי בתי הספר מקיימים פעילויות חינוכיות בגן כמרחב לימוד אלטרנטיבי, טבעי ותחת כיפת השמים.
בימים אלו מוזאון כפר סבא בשיתוף המועצה לשימור אתרי מורשת ועיריית כפר סבא יוצא בפרוייקט המבקש לשקם את הצמחייה והנוף בגן מנשה, שילוט הגן מחדש ומתן מידע אודות הצמחייה ההיסטורית והעשירה שבו.
.
בשנת 1934, בשיאה של פעילות ושיתוף פעולה מבורך בין הברון לחיים ויצמן וגורמים ציוניים נוספים בארץ-ישראל, החליט הברון לרכוש הנחלה במושבה כפר-סבא, לבנות בית, לטעת גן משובח עם עצים שיובאו מאירופה ופרדס מניב. הוילה של הברון מנשה לא נבנתה אך נבנה ביתו של חיים יופה שנתמנה כמנהל חוות המטעים במקום, לצידו מרים יופה שטיפחה את הגן במשך ארבעה עשורים לאורך השנים. אנשי ההגנה והפלמ"ח פעלו במקום והקימו בשטח הגן סליק.
עם מותו של הברון וחוסר עניין של צאצאיו בחווה, נמכרה הנחלה לשאול אייזנברג, פעיל בהתפתחותה של המדינה בדרך תוך המשך החזקתו של הפרדס והגן. בשנת 2018 הועבר הגן לאחריות ולטיפוח לידי עיריית כפר סבא (לחצו כאן לקריאת הסכם ההעברה).
הגן הינו אתר לשימור מורשת והוא תחנה ב"שביל הראשונים" הכפר סבאי.
הבמאי והמפיק רם לוי הסריט בגן מנשה את הסרט "הכלה וצייד הפרפרים" על פי סיפורו של ניסים אלוני. בסרט לקחו חלק מיטב שחקני ישראל, בניהם: גילה אלמגור, יוסי בנאי, אסי הנגבי, גבריאלה אוהד, רולף ברין, יורם ארבל, שם טוב לוי, אלכסנדר פלג, יוסי פולק ,סרג'יו מיכאל וליה דוליצקיה. באדיבות תאגיד השידור הציבורי כאן 11
בשנת 2014 יצר ברוך בר סלע את הסרט "געגועים לגן הקסום" שצולם בגן מנשה.
במסגרת קורס "ישראל100" בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון, בהנחיית פרופ' שמאי אסיף, יצרו הסטודנטים כ-30 פרויקטים מקומיים בטווח של 500 מטרים מביתם (ברוח מגבלות תקופת הקורונה), באמצעות ערכות פעולה של ישראל100.
הפרויקט עוסק בתכנון ושימור 'גן הברון מנשה' בכפר סבא ושילובו במערך ה'גריד הירוק' הקיים בעיר מאז שנות ה- 80 – פרי תכנון של אדריכל העיר דאז, יוסף קולודני – באמצעות שלוש ערכות: יישום שדה אורבני ישראלי חדש, בנייה של שילובים נופיים בני קיימא וניהול מערכות בנות קיימא של אנרגיה ומים.
הגריד הירוק כולל שבילי הליכה החוצים את העיר מקצה אחד לקצה השני. מאז ומתמיד שבילי הליכה כמו נתיבי תחבורה היוו 'כלי קשיח' ועורק תכנוני חשוב בחוויה האורבנית של העיר כ"ס. גן הברון מנשה, הנו גן היסטורי משנות ה-30 המוכרז לשימור, תוכנן ע"י שני אדריכלי נוף ידועים כחלק מתכנונה הכולל של חוות מטעים בת 220 דונם של פרדסים, ע"י האדר' זאב רכטר. הגן- הוא השריד היחיד שנותר מחווה זו, שוכן בשכונה חדשה במערב העיר כשכונה בעלת ערכים ברי קיימא.