כפר סבא, יולי 2022 - בספריית המוזאון ובארכיון העיר ספרים רבים המתעדים את סיפור הקמתה, פועלם של המייסדים ובעיקר האירועים החשובים שקבעו את עתידה.
יומן קטן שנכתב לפני כ-100 שנה על-ידי מנחם קליונר ששימש בהנהגת ועד ההגירה של יהודי תל אביב-יפו, אשר גורשו ממנה אל כפר-סבא בימי מלחמת העולם הראשונה. על קיומו של היומן ידענו, אך לא היה בהישג ידינו.
עם חלוף השנים קיווינו שאיך שהוא יגיע המסמך ההיסטורי המרתק לידינו, והנה לפני כשבוע, תושב העיר, אספן פרטי היסטוריה יצר קשר והציע למוזאון לרכוש אותו במחיר סמלי.
קליונר מתאר ביומן את זיכרונותיו מימי המלחמה, את מצבם של אנשי תל אביב, החיים בחורשה, את מערכת היחסים בין הכפר-סבאים לתל-אביבים ועוד.
אתם מוזמנים לקרוא היומן המלא באתר המוזאון:
מעוניינים להזמין סיור היסטורי המספר, בין השאר, את סיפור מגורשי תל אביב-יפו? צרו קשר עם משרד המוזאון 09-7640868
לשימושכן\ם סריקה מלאה של מגלת כפר סבא מאת מנחם י. קליונר. טקסט חי באדיבות לסלי סמית' - לחצו כאן לקריאת הטקסט החי
אודות חלקת מגורשי תל אביב-יפו
סמוך לגן הזיכרון, מוגדרת חלקת קבורה לחללי הגירוש התורכי, פליטי תל-אביב. ב-י"ג בניסן תרע"ז (1917) הכינו האנגלים את מתקפתם על ארץ ישראל. הצבא התורכי, שהיה מוטרד מהתקדמות האנגלים ומחשש לסיוע היהודים למתקפתם הוציא פקודה ובה צו גירוש מיפו והמושבות אשר מדרום לה.
מגורשים רבים פנו לכפר-סבא שלא נכללה בפקודה עם עגלותיהם, הקימו סוכות מענפי אקליפטוס בחורשת "פסקל" (בגבול מגדיאל של ימינו). כפר-סבא המושבה בה חיו 51 בוגרים וילדים הפכה למעין מעברה שנחלצה לעזרתם של המגורשים. שני בני המושבה, שדמותם נחקקה בזכרון המגורשים הם מאשה סקיבין ודוד לוונברג בן ה-24 שסייעו ב"חרדת קודש".
עד ראייה, מרדכי בן הלל הכהן, מעיד כי הסוכות שהקימו המגורשים הן "רחבות ידיים, ויעשו להם שני חדרים, אל תוך הסוכות הביאו מיטות וגם רהיטים אחרים, ובאחדות מן הסוכות ראיתי יד עקרת בית חרוצה שהשתדלה לייפות דירת ארעי זו כתפארת בית, סוכה גדולה הוקצתה לבית הכנסת..."
ראשי "ועד ההגירה" הרופא ד"ר הילל יפה והעסקן מאיר דיזנגוף, פרסמו קול קורא ליהודים שעקרו לצפון לחדול מלבוא לכפר-סבא וביומנו כתב: "כמעט כל היישוב בכפר-סבא חולה, מלוכלך, כ-25 מתים כל שבוע..."
הלכלוך היה קרקע נוחה להתפשטותה של מגפת טיפוס הבהרות שפרצה בסוף 1917, בה נספו מקומיים מהמושבה ורבים מהמגורשים, המתים נקברו בבית הקברות הישן בגבול שכונת גאולים ולאחר מכן בגן הזיכרון. רוב המצבות הוצבו לאחר המלחמה, רובן ללא כיתוב בשל אי זיהוין.
היום משמש בית הקברות כבית קברות לחללי צה"ל ומקום לטקסי זיכרון לחללי מערכות ישראל.
חלקת מגורשי תל אביב יפו הינה חלק משביל הראשונים הכפר-סבאי.