אודות התערוכה
התערוכה ”עפים לכל הכיוונים", מבקשת להציג את תפקידן וחשיבותן של הדבורים,
המהוות חלק בלתי נפרד בקיומו של האדם ובהתהוות הסביבה, מאז ועד היום.
משחר האנושות, עוררו הדבורים את סקרנותו והתעניינותו של האדם, אשר למד
ברבות השנים את אורחות חייהן, סגולותיהן ותרומתן לחייו.
דבורים הן קבוצה מונופילטית של חרקים מעופפים אשר התפתחו מקרובותיהן הצרעות; בניגוד לאבותיהן הקדמוניים שצדו טרף עבור זחליהם, הדבורים ניזונות מצוף ואבקת פרחים בלבד בכל שלבי חייהן.
בעולם ישנם קרוב ל 20- אלף מינים שונים של דבורים, ודבורת הדבש המוכרת לנו היטב היא רק אחת מהם.
אחת התגליות הייחודיות והמרתקות באתר ארכיאולוגי במזרח התיכון הקדום עד כה, היא מכוורת תעשייתית הכללה קרוב לוודאי כ-180 כוורות בליבה של הרובע העירוני בתל רחוב. תל רחוב הוא הגדול בתלים שבעמק בית שאן וסמוך לו עברו הדרך הראשית לאורך בקעת הירדן ודרך רוחב חשובה, שקישרה את ארץ ישראל המערבית עם עבר הירדן המזרחי.
על חשיבותם של דבש דבורים ודונג דבורים בתקופת המקרא ניתן ללמוד ממקורות מצריים, כנענים וחתיים. במצרים ידועים חמישה תיאורי כוורות וייצור דבש בציורי קיר ובתבליטים מלפני כ- 4,000 ל- 2,000 שנה. בטקסטים מצריים הדבש מוזכר כממתיק ומופיע ברשימות מנחות פולחניות ובהקשר של ייצור תרופות ומשחות; הדונג שימש לאיטום בבניית ספינות, ביציקת מתכת בשיטת "השעווה האבודה" ועוד.
רוב מיני הדבורים, שעיקרם הם דבורי הבר החיים בטבע, כלל אינם מייצרים דבש או חיים בכוורת, זאת לעומת דבורת הדבש המוכרת לנו, שהיא מין מתורבת, המייצרת דבש.
דבורי הבר, החיות כיחידאיות, או במושבות תת קרקעיות ובגזעי עצים, הן אחראיות להאבקה של כ-90% ממיני הצמחים הפורחים בעולם. עליהן בעצם מבוסס כל המאזן הביולוגי בכדור הארץ. כדור הארץ אינו יכול לתמוך בחיים, כפי שאנחנו מכירים אותם, ללא צמחים.
דבורת הדבש היא יצור המתקיים בחברתיות מלאה בכוורת משלה