להסדרי נגישות פרטניים: 09-7640868, doritsf@ksaba.co.il

הכשרות הקיבוצים בכפר סבא

הכשרות הקיבוצים בכפר סבא

מעטים יודעים שלכפר סבא היה תפקיד חשוב בהקמת קיבוצים ויישוב הארץ.
על הפרק המרתק הזה, על הכשרות הקיבוצים שהוקמו בכפר סבא בשנות ה-20-40 למדינה ובעתיד התנועה הקיבוצית כיום עסק הכנס הראשון שנערך בנובמבר בהשתתפות מאות אנשי קיבוצים, ערים ומושבות באודיטוריום בית ספיר לכנס "הקיבוצים שנולדו במושבה". הכנס התקיים בשיתוף התנועה הקיבוצית וארכיוני יד יערי ויד טבנקין, העמותה לשימור מורשת כפר סבא והטלוויזיה הקהילתית כפר סבא שגם תיעדו כנס זה. תיעוד הכנס יעלה לעמוד זה בקרוב.

המושב הראשון עסק בהיסטוריית הכשרות הקיבוצים שהיו בכפר סבא לפני קום המדינה והמושב השני עסק בהווה ובעתיד התנועה הקיבוצית.
ירדנה ויזנברג, מנהלת ואוצרת מוזאון כפר סבא הציגה את תיעוד ההכשרות בכפר סבא. יחסי הגומלין בין אנשי הכשרות הקיבוצים לבין הכפר סבאים בשנות ה- 20-40, יצרו מודל לחיקוי מוצלח שעשוי להוות כיום, השראה לחברה הישראלית.
מודל זה יכול להוות חיקוי לשאלות- לאן פניה של המדינה. הסקירה של ירדנה הצביעה על מאפייני חיים של לימוד, עבודה ודבקות בעשייה לעתיד הארץ. העובדה ש 11 מתוך 13 ההכשרות שעברו הכשרה בכפר סבא עלו לקרקע וקיימים עד היום, מעידים על תהליך ראוי ומוצלח. בעיר נותרו מספר אתרים ומבנים מימי הכשרות הקיבוצים: מבנה המטווח העירוני ברחוב בן יהודה וכן מבנה המשמר האזרחי ברחוב תל חי והמבנה הצמוד לו, שימשו את אנשי ההכשרות.

ד"ר מוטקה נאור חלק עימנו את אוצר הידע שלו בשילוב אנקדוטות מחיי הקהילה וקשרי הגומלין בין אנשי הקיבוצים שהיו בהכשרות לבין תושבי המושבה כפר סבא.
הקרנה מיוחדת של סרטון מתוך שלושת פרקי הסדרה שיצר ברוך בר-סלע מהטלוויזיה הקהילתית אודות הקיבוצים שנולדו במושבה. שלושת פרקי הסדרה בהמשך העמוד לצפייה חופשית.

ד"ר עומר עינב הציג את מיזם הנגב המערבי שמובילים יד יערי ויד טבנקין בשנה האחרונה, בשיתוף התנועה הקיבוצית, לבירור ועיצוב מחדש של הזהות הקיבוצית בעקבות 7 באוקטובר. המיזם כולל פעילות תיעודית, מחקרית וציבורית במאמצים מגוונים. ניתן להתרשם מהפעילות וליצור קשר באתר המיזם

פרופ' איציק גרינברג, חוקר תהליכים חברתיים וכלכליים בימי היישוב והמדינה, ויוזם העמותה לטיפוח מורשת כפר סבא הוביל את רב השיח אודות המשכיות וקיבוצים עירוניים.
ברב-שיח לקחו חלק ארבעה בני כפר סבא, שכיום חברים בקיבוצים עירוניים של תנועת דרור ישראל ותנועת הבוגרים של השומר הצעיר: יפעת קרלינסקי, שירן גרינברג, אורי מייזלמן ויעל עינהר. חברי הקיבוצים העירוניים ציינו את השפעת שורשיהם בכפר סבא על הצטרפותם לתנועות הבוגרים, סיפרו על פעילותם ועל פעילות התנועות בשדה החינוך ועמדו על האתגרים שניצבים בפני הקיבוצים העירוניים.

ד"ר אלון גן (מנהל המחקר ביד טבנקין ויו"ר פורום חוקרי הקיבוץ ותנועת העבודה) הנחה את המושב שעסק בהתמודדות עם חווית העקירה של קיבוצים שכבר יותר משנה נאלצים להיות "פליטים בארצם". שני בני כפר סבא ש"הגשימו" בקיבוצים: משה גבעתי (ראש הנקרה) וגיורא אלמוג (כפר עזה) תיארו בצורה מרגשת ומעוררת השראה: תובנות, מחשבות ורגשות הקשורים להתמודדות האישית והקיבוצית עם חווית העקירה. בנוסף לכך, שמענו מסער נודל - אוצר מוזיאון אוסישקין בקיבוץ דן, מה המשמעות של מוזיאון שנאלץ להיות סגור במשך יותר משנה.

מצגת - הכשרות הקיבוצים בכפר סבא ותיעודן. ירדנה ויזנברג, מנהלת ואוצרת מוזאון כפר סבא

סרטי הטלוויזיה הקהילתית כפר סבא - הקיבוצים שנולדו במושבה. יוצר: ברוך בר סלע

צילומים מהכנס בכפר סבא - נובמבר 2024

crossmenu דילוג לתוכן